Tisdagstrion: Dag eller natt i titeln

Jag har till Ugglan&bokens tisdagstrio letat upp titlar innehållande ”dag” och ”natt”:

1. Edith Södergrans dikt ”Dagen svalnar…” (Dikter 1916) handlar om en längtan som blir fullbordad; ”dagen svalnar […] en enda natt , en natt som denna”… Men dikten fortsätter och mycket hinner hända med de älskande innan dikten är till ända.

2. Molnfri bombnatt (1995) av Vibeke Olsson handlar om den unga tyskan Hedwig, en övertygad nazist under andra världskriget, som stegvis börjar tvivla på nazismen. Ramhistorien utgörs av en åldrad Hedwig som blickar tillbaka. Boken ser inte mycket ut för världen (tror senare upplagor har ett mer rättvisande omslag) men är väldigt gripande. Olsson skrev som 15-åring (!) boken Ulrike och kriget (1975), som handlar om ett tyskt barn hjärntvättat av Hitlerjugend; också läsvärd.

3. ”Vinternatt” av Karin Boye (Moln, 1922) påminner om Viktor Rydbergs ”Tomten”, men istället för lugn och frid är smärta och ångest diktjagets följeslagare: ”Gnistrande knarrande skare hård. Ensam, ensam är nattens rymd över vita vägar…”

24 reaktioner till “Tisdagstrion: Dag eller natt i titeln

  1. Södergrans dikt har jag förstås läst. Molnfri bombnatt har stått på läslistan en halv evighet. Boye borde jag verkligen läsa mer av. Jag blev riktigt sugen nu. Tack för tips!

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: