Tisdagstrion: Böcker med parallella berättelser/flera tidsplan

1. I Fråga aldrig om Marianne (2021) av Carolina Neurath berättar mamman i presens om åren innan sin Mariannes död 1979. Mammans historia varvas med deras yngre släkting Carolinas (f. 1985) efterforskningar kring vad som hände Marianne.

”Fråga aldrig om Marianne”, mumlar Carolinas farmors syster (Mariannes mamma) när Carolina som barn tittar på fotografiet av Marianne hemma hos sin farmor. En riktig bladvändare!

2. Europa (2021) av Maxim Grigoriev berättar dels en exilryss livshistoria (rymde från klassresan i Paris innan murens fall) och dels en rysk parisiskas livshistoria (ryska föräldrar men uppväxt i Paris) . Deras vägar korsas när hon hittar honom hemlös på Place de l’Europe och ger honom tak över huvudet. Tänkvärt om att vara invandrad i Europa, Frankrike.

3. Vem dödade bambi? (2019) av Monika Fagerholm är ett relationsdrama i finlandssvenska överklassen. Fyra ”gossar” ställs inför rätta för gruppvåldtäkt. I tur och ordning berättar ”gossarna” och andra inblandade sin historia. Det börjar i nutid och blickar bakåt. Intressant hur brottet hanteras av de inblandade.

Fler tips på böcker med parallella berättelser och flera tidsplan hittar du länkade på Ugglan&bokens tisdagstrio!

24 reaktioner till “Tisdagstrion: Böcker med parallella berättelser/flera tidsplan

  1. Jadå! Både Europa och Vem dödade Bambi passar utmärkt idag. Bra böcker. Fråga aldrig om Marianne har jag inte läst. Måste kolla om jag har den i läslistan.

    Gilla

Lämna en kommentar