Tisdagstrion: Ett ”och” i boktiteln

1. Fanny och Alexander (1982) av Ingmar Bergman handlar om den välmående teaterfamiljen Ekdahl i Uppsala, men en dag dör teaterdirektören och änkan gifter om sig med stadens biskop. Denne vill att hon och hennes två barn ska flytta in i biskopsgården utan att ta med sig något: ”Du ska komma till ditt nya liv som en nyfödd”, säger han till henne. Detta filmmanus är som en roman med mycket dialog. Läsvärd!

2. I J och B. Scener ur ett skenäktenskap (2023) skriver Philip Teir om Bitte Westerlund, som efter sin make Jörn Donners död upptäcker att denne varit notoriskt otrogen under deras 40 år tillsammans. Hon häller lite av hans aska i komposten som hämnd. Boken baseras på intervjuer med berörda. Intressant läsning.

Jörn Donner (1933-2020) var producenten bakom filmatiseringen av Ingmar Bergmans Fanny och Alexander.

3. I Far och son (1984) av Jörn Donner har berättaren kommit över ett romanmanus om en far som dött under ovissa omständigheter i Donau. Det finns beröringspunkter till berättarens eget liv varpå denne börjar göra efterforskningar. Berättaren vandrar mellan 1980-talet (”nutid”) och 20-, 30-, 50-talen – och mellan Helsingfors och Centraleuropa. Far och son är del 6 i romansviten om släkten Anders.

Få fler boktips/ge boktips på Ugglan&boken!

10 reaktioner till “Tisdagstrion: Ett ”och” i boktiteln

Lämna en kommentar