En ö i havet (1996) av Annika Thor

De judiska systrarna Steffi och Nelli hamnar på en ö i havet utanför Göteborg; deras föräldrar vill sätta dem i säkerhet efter att Nazityskland intagit deras hemland Österrike. Det är bara en tillfällig lösning, bara tills familjen får inresetillstånd till USA.

Storasyster har lovat föräldrarna att ta hand om lillasyster, men på ön separeras de: Lillasyster kommer till en gladlynt barnfamilj, medan storasyster får bo hos en svårmodig äldre kvinna och hennes man (som oftast är ute till sjöss).

Lillasyster acklimatiserar sig snabbt i den nya miljön, men storasyster får det svårare att anpassa sig – och hon oroar sig över föräldrarna som är kvar i Österrike; deras brev till henne blir allt dystrare.

Tillbakablickarna till systrarnas tidigare liv i Österrike skapar vemod; mycket har de förlorat och varit med om. Det är hemskt att storasyster som haft det så svårt inte får det lätt på ön.

”Mamma, skriver hon [storasystern]. Snälla mamma, kom och hämta oss. Här finns bara hav och sten. Här kan jag inte leva. Hämta mig, annars kommer jag att dö!”

En ö i havet lanseras som en ungdomsroman men har även ett högt läsvärde för läsare med historiekunskaper (Kristallnatten, antisemitism, krigets utveckling…); mycket kan läsas in mellan raderna.

Läs En ö i havet!

Lämna en kommentar