Tisdagstrion: Bröllop & begravning

Jag har valt ut tre bra böcker på Ugglan&bokens tema Bröllop & begravning:

1. I Kvinnor och äppelträd (1933) av Moa Martinson begravs mor Sofi utanför kyrkogårdsmuren och prästen läser självmördarnas ritual över henne. Hennes barn närvarar samt hennes väninna som överröstar prästen med orden ”Mor Sofi! Jag och dina barn vet att Jesus Kristus kommer återuppväcka dig på den yttersta dagen…”

Boken kan kallas ”Kvinnor är som äppelträd”, eftersom det händer att kvinnor liksom äppelträd dukar under för sin frukt; kroppen orkar inte när frukterna/barnen blir för många. Mor Sofi födde 15 barn och hennes kropp beskrivs som livets runsten (”Magen var ett enda ärr, knut vid knut ärr vid ärr”). Det var dock inte barnafödandet som ledde fram till hennes död utan elaka rykten om orgier i bykstugan: Mor Sofi och hennes väninna badade nämligen i bykstugan varje vecka ( i ett samhälle där man endast får bada till jul!).

Mor Sofis öde är bara bokens början, men skuggar efterkommande generationer och deras val. Hennes barnbarn Ellen väljer att bli Bernards äkta maka och får många barn. Mor Sofis barnbarn Sally gifter sig inte men bidrar med barnbarnsbarn ändå. Ellen och Sally är på många sätt olika, men mor Sofi är bådas urmoder. Läs Kvinnor och äppelträd – levande kvinnohistoria ca 1850-1930.

2. I Thérèse Raquin (1867) av Émile Zola vigs Thérèse och hennes kusin Camille till äkta makar. Instiftaren till äktenskapet är Camilles mor/ Thereses faster madame Raquin, som tagit hand om den föräldralösa Therese sedan hon var liten. I och med giftermålet tryggar madame sin egen framtid på ålderns höst, att hon garanterat kommer tas väl om hand av ”sina barn”. Hennes trygghetsbehov/egoism kommer dock att resultera i scener på bårhus och begravningar.

3. I Tusen strålande solar (2007) av Khaled Hosseini gifts en fattig ung kvinna bort med en 30 år äldre man, som redan har en fru sedan tidigare. Han behandlar sina fruar illa och en vänskap växer fram mellan kvinnorna; de blir som mor och dotter för varandra och samarbetar för att överleva honom. Hosseini komponerar historien med otaliga cliffhangers och romanen blir till en bladvändare av högsta klass. Dock slutar berättelsen inte där den borde utan speedar vidare in i vad som hände sedan, in i en diametral motsats till ett öppet slut. Härligt ändå att ha blivit så uppfylld av en historia – om så för hundra sidor.

22 reaktioner till “Tisdagstrion: Bröllop & begravning

  1. har läst Kvinnor och äppelträd mer än en gång. en riktig klassiker vad det gäller kvinnohistoria. Thérèse Raquin har jag också läst. Tusen strålande solar har jag inte vågat mig på. tyctke att Flyga drake var så skakande

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: