Tisdagstrion: Mamma, pappa, barn

Mitt bidrag till Ugglan&bokens tisdagstrio – samtliga självbiografiska:

1.Kerstin Thorwalls När man skjuter arbetare…(1993): En fattig flicka gifter sig med en rik psykiskt sjuk man (med mannens släkts goda minne – släkten får ju ”avlastning”, men flickan själv vet initialt inget om mannens tillstånd). Paret får en dotter som växer upp i den dysfunktionella familjen. Mycket gripande och läsvärd!

2. Du är inte längre min dotter (2021) av Frida Boisen handlar om en dysfunktionell familj med fokus på den egocentriska pappan: På golfbanan ramlar lilla Frida ned i en djup dyig bevattningsdamm, men de åker inte hem för pappa ska spela klart först ( 2 h dyblöt i kalla september!). Detta är bara en av många anekdoter och även missbruk och våld finns med i bilden. Läsningen vore outhärdlig om det inte fanns framåtsyner till en framtid där den vuxna Frida är älskad och trygg.

3. Berätta aldrig det här (2020) av Frida Boisen handlar om samma dysfunktionella familj som ovan men med fokus på mamman. Detta är den första boken, men läses med fördel sist eftersom den tar upp den svåraste frågan: hur ska Frida leva vidare efter mammans självmord och efter avskedsbrevet med orden ”Frida. Nu fick du som du ville”?

18 reaktioner till “Tisdagstrion: Mamma, pappa, barn

  1. När man skjuter arbetare har stått i hyllan i evigheter och varje år tänker jag: Ja men i år! Suck. Boisens böcker har jag sett och funderat på ibland.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: