Tisdagstrion: Författare på A B C

Här kommer min tisdagstrio i form av författarnamn på alfabetets första bokstäver:

Agota Kristof var en fantastisk författare. Tyvärr är hon död, men de böcker hon skrivit trollbinder läsaren: Igår (1995) skildrar en omöjlig kärlekshistoria mellan Sandor och Line bl.a pga. blodsband men också lögner, mord och klasskillnad. Andra bra böcker av Agota är Den stora skrivboken, Beviset, Den tredje lögnen – om tvillingbarn som upplever nazi- och sedan sovjetockupationen under sin mormors ”vård och beskydd”. Agotas Analfabeten är en tänkvärd självbiografi om att lära sig franska som vuxen när ens modersmål är ungerska. Läs hennes böcker!

Benjamin Labatut har imponerat med sin bok En fruktansvärd grönska (2021) som handlar om besatta vetenskapsmän ”bakom kulisserna” i 1900-talets första hälft. Fritz Haber, uppfinnare av Zyklon-B, plågades av skuldkänslor, men inte för att indirekt ha bidragit till förintelsen, utan pga hans andra uppfinning; en metod att utvinna nitrogen ur luften, vilket skapade obalans i naturen. Han fruktade ”en fruktansvärd grönska”, att växterna skulle ta över planeten. Boken är full med intressanta anekdoter som denna. Läs den!

Cilla Naumann har skrivit Bära barnet hem (2015) som handlar om en adoptivmor som reser tillsammans med sin adoptivson till Colombia för att söka upp hans biologiska mor; hans rötter. En gång bar adoptivmodern honom hem till Sverige- nu ”bär” hon honom tillbaka till hans första hem. Den som bär barnet hem älskar det förbehållslöst; sätter barnets behov först, före sitt eget, tar risken att något i deras mamma-sonrelation förändras. En gripande berättelse om en mor- och sonrelation. Läs den!

Fler författar- och boktips finns på https://ugglanoboken.blogspot.com/

22 reaktioner till “Tisdagstrion: Författare på A B C

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: