Tisdagstrion: Framtidsskildringar

1. De kommer att drunkna i sina mödrars tårar (2017) av Johannes Anyuru innehåller en framtid där problemområden som Kaningården blivit koncentrationsläger. Fasansfullt och logiskt underbyggt i skenet av en terrorattack (Parallell till Charlie Hebdo 2015). En mycket bra bok. Finns nu även som teaterpjäs på SvT/play.

2. Tjänarinnans berättelse (1985) av Margaret Atwood skildrar ett framtidens skräckvälde där fertilitet är få kvinnor förunnad. De fruktsamma tjänar som rika familjers surrogatmammor, deltar i befruktningsceremonier(våldtas). Mardrömslik, men läs den.

3. Frankissstein (2019) av Jeanette Winterson handlar om kärleken, som är drivkraften bakom upptäckter och uppfinningar. I en nära framtid har tekniken kommit långt; en vetenskapsman försöker väcka sin döde älskade till liv med hjälp av AI och kroppsdelar från döda människor… En tänkvärd och bra bok.

Många fler tips på framtidsskildringar finns på Ugglan&boken!

21 reaktioner till “Tisdagstrion: Framtidsskildringar

  1. Många verkar tycka att Anyurus bok är för upphackad pga alla perspektivbyten och hopp i tiden. Jag gillar att den Är poetiskt skriven och mystisk ( är flickan från framtiden eller är hon ett resultat av psykisk tortyr i Al Mima?)

   Gilla

 1. Anyurus har jag också med. Tyckte väldigt mycket om den. Tjänarinnans berättelse var också väldigt bra. Frankissstein har jag nersparad på Storytel, men har inte kommit till skott än.

  Gillad av 1 person

 2. Oj, här hade jag läst alla tre! Både Tjänarinnans berättelse och De kommer att drunkna i sina mödrars tårar tyckte jag riktigt bra om. Frankisstein blev jag besviken på. Det var inte Wintersons bästa bok.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: