I händelse av min död (en manual) (2022) av Lena Philipsson

Igenkänningarnas självbiografi!

Lena är inte arrogant; hon är överkänslig, blir överväldigad av intryck – det är därför hon glömmer bort/hälsar försent på nya människor. Hon håller sig i logen fram tills att det är dags att uppträda. Jag känner igen mig i behovet av att ladda upp i ensamhet, att inte kunna tanka tillsammans med andra.

Efter två föreställningar på en dag är Lena slut i flera dagar. Detta eftersom hon koncentrerat sig på att leverera en show som om den vore första föreställningen – inte den tjugotredje eller tjugofjärde, som de faktiskt är. Lena gör ”the final countdown” på inbokade framträdanden, precis som jag räknar ned mina dagar till semestern. Hon tycker om att stå på scen, men drivet att genomföra och ”klara av” är starkare.

Lena uttrycker att hon haft svårt att kombinera jobb med familj, även om barnens far ställt upp. Han tog hand om deras bebis när hon skulle ha sin show, men showen floppade, kanske pga att hon inte var närvarande mentalt. Att slå knut på sig själv har jag också erfarenhet av…

Lena hade en distanserad relation till sin pappa, liksom många andra 60-70 talister. Mamman servade i hemmet; familjelivet var på hennes nota. ”Jag älskar dig” var ett finrum jag aldrig gick in i som barn”, skriver Lena. Hela familjen undvek strålkastarljus och Lena blev tröstad för sina drömmar på förhand:”Det går lika bra att sälja biljetter i kassan”.

Lena menar att hennes oförmåga att ta initiativ/blyghet har hämmat henne i hennes karriär. Men det blev en rejäl karriär trots allt. Jag och flera med mig kan ”Dansa i neon” och ”Det gör ont” utantill och instämmer med hennes gamle musikproducent Torgny Söderberg: du är ”en riktig musikant”.

Lena öppnar sig i boken, men behåller sin integritet, hänger varken ut barn eller ex, nämner dem inte ens vid namn. Det behövs inte; man snappar upp det man kan mellan raderna. ”Ja, jag tänker inte hälsa på honom!” sa Lenas mamma när Lena senast dejtade någon.

Läs Lenas bok och få veta mycket mer om henne. Jag förklarar hennes uppdrag med boken väl utfört: Hon är inte hemlig längre.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: