Testamente (2019) av Nina Wähä

Intressant om den spridda fjortonbarnsfamiljen som samlas i föräldrahemmet i Tornedalen när ett av barnen råkar ut för en olycka. En mörk familjehistoria rullas upp, men stråk av ljus letar sig in pö om pö, gör berättelsen nyanserad och hanterbar. Det utspelas i modern tid, men miljön känns amish.

Varje barn får ett eget kapitel (utom de två förstfödda döda), där den allvetande berättaren beskriver deras nuvarande liv och upplevelserna av barndomen. Samma familj men tolv olika barndomar. Det yngsta barnet är ett dagisbarn och det äldsta över trettio år – en stor spridning på perspektiven.

Även föräldrarna får kapitel och Annie, det fjärde barnet/den äldsta dottern av de som lever, tilldelas flera kapitel, är bokens huvudperson. Annie bor i Stockholm, är gravid och på besök i Tornedalen när olyckan sker.

Boken har ett stort persongalleri, men innehållsförteckning över personerna finns. Det är intressant att läsa om hur storfamiljen fungerar: De är för många för att kunna ha lika starka band till alla. Mamman har favoritbarn bland barnen och pappan ser barn som arbetskraft.

Läs Testamente!

2 reaktioner till “Testamente (2019) av Nina Wähä

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: