”Apan” (1934) av Karen Blixen

Den unge Boris vill stadga sig och får hjälp av sin ogifta gamla faster. Hennes lilla sällskapsapa från Zanzibar är även med och påverkar händelseförloppet. Det utspelas i gotisk slottsmiljö i början av 1800-talet.

Fastern föreslår grevdottern Athena till Boris gemål, vilket anses vara ett rimligt anspråk (och till gemålfamiljens fördel, eftersom Boris är av ännu bättre börd!).

När Athena inte vill gifta sig gaslightas hon av både Boris och hans faster. Hur fastern kan göra som hon gör mot en annan kvinna är häpnadsväckande; fastern själv undkom äktenskapsburen, men Athena ska in i den…

Blixen har varit nominerad till Nobelpriset flera gånger. Av ”Apan” att döma har hon kaliber; hon har något viktigt att berätta. Språkligt överanvänder hon liknelser, men det är en småsak i sammanhanget. ”Apan” är mycket läsvärd!

Läs ”Apan”! Den är med sina 62 sidor en fyllig kortroman. Jag är nyfiken på de andra sex novellerna i Gotiska berättelser (1934).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: