Tisdagstrion: Bäst hittills under våren

1. Ödeläggaren. En sann historia (2020) av Christina Herrström handlar om författarens relation med en psykopat, som äter in sig i hennes liv, ödelägger det. En riktig rysare som är omöjlig att lägga ifrån sig.

2.Vi dödar Stella (1958) av Marlen Haushofer handlar om den unga hemhjälpen som omkommit i en olycka. Frun i familjen berättar om hemhjälpens sista tid i livet. Denna bok är bättre än Haushofers Väggen som jag tyckte mycket om.

3. Kejsarn av Portugallien (1914) av Selma Lagerlöf har jag läst många gånger, senast i vår, och även denna gång slås jag av hur bra den är. En torpardotter är i staden för att skaffa pengar så att hennes familj kan betala sina skulder.

Romanens allvetande berättare följer inte med till staden och läsaren är ovetande om vad som händer där. Dottern skriver inga brev hem och i hennes frånvaro fantiserar fadern ihop att hon är kejsarinna av Portugallien. Det är sorgligt och också upprörande hur utsatta människor behandlas av sina medmänniskor.

Fler boktips finns på Ugglan&boken!

21 reaktioner till “Tisdagstrion: Bäst hittills under våren

  1. Kejsaren av P är en oslagbar favorit, en riktigt pärla!!! Minns när Herrströms bok kom ut, ruskig historia som hon berättar väldigt öppet och man fattar inte hur det kunde hända – men jag har inte läst boken.

    Gilla

  2. Jag hade storslagna Selma-projekt.-planer och började kronologiskt bakifrån men tyckte Gösta B var lite sådär. Jag ska inte ge upp men orkar bara inte just nu under sluttampen av vårterminen. Kul att du tycker Kejsaren är superbra!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: