Suggestioner (1996) av Marie Darrieussecq

En ung arbetslös kvinna i Paris vid millennieskiftet skaffar sig arbete på parfymeri (”en halvtid med nästan hälften av garanterad minimilön”!). Hon litar på arbetsgivaren och sina kunder, trots att de kränker henne. Det är plågsamt att läsa. För var gång hon kränks blir hon mer lik ett djur.

Kvinnans djuriska instinkt tar henne till äventyrsbadet Aqualand och dess natur med mangroveträd av rosa vinyl, vågmaskin, äkta hajar som är ofarliga (eftersom de dör inom fem minuter i sötvattenspoolen ((!)). Här träffar hon sin pojkvän, som hon hyser tillit till, vilket han ej förtjänar.

Kvinnan är berättaren, som ”skriver” ned sin historia efter att ha lämnat parfymerivärlden (för vilket slags liv får läsaren veta först i slutet). Hon ber läsaren om förlåtelse för sin stötande berättelse – och sina stötande ord; hon använder n-ordet frekvent. Den hemska parfymeri-miljön har kontaminerat hennes språk, gjort det fult vilket gör att hon tappar i sympatier, minskar hennes chanser till att bli trodd av omgivningen.

Darrieussecq hanterar sin huvudkaraktär brutalt, men låter henne ”vinna” ibland. Stilen påminner om Michel Houellebecqs och Claire Castillons, men jag ser ingen humor i Darrieussecqs roman, skrattar inte åt en sugga i sexiga underkläder, känner bara obehag.

Suggestioner är en svidande samhällskritik som skrevs ett par år innan millenniet. En dystopi som liknar facit. Läs och omskakas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: