J&B. Scener ur ett skenäktenskap (2023) av Philip Teir

Jörn Donner & Bitte Westerlund var ett par i 40 år, men efter hans död 2020 uppdagas att han haft andra under hela deras liv tillsammans. Som hämnd häller hon lite av hans aska i komposten.

Jörn var gift med en annan kvinna när de träffades och levde dubbelliv tills Bitte blev gravid – först då skilde han sig och gifte om sig med henne. Jörn och Bitte kom att leva gott, hade husor och hus här och var. Han avslöjade för henne att han hade ett barn tillsammans med en älskarinna från tiden med ex-frun.

Boken känns emellanåt som Hänt Extra – den innehåller fotografier där paret poserar med kända personer som Tove Jansson, Tarja Halonen och olika ambassadörer. Jörn hann i sitt liv med att vara riksdagsledamot, Europaparlamentariker, konsul, författare, producent (producerade Fanny och Alexander). Bitte, som var journalist/kulturproducent, trivdes på tillställningarna med maken.

Boken baseras på intervjuer med både Bitte och Jörn, älskarinnorna, ”väninnekören” samt sönerna, men Teirs djupa frågor ger ytliga svar. Hur Bitte hanterar Jörns aska – eller varför hon ens berättar om den, förblir oklart.

Lämna en kommentar