Tisdagstrion: Black Lives Matter

Ugglan&bokens tisdagstrio är denna vecka Black Lives Matter och jag har valt ut tre bra böcker på detta tema:

1. Nickelpojkarna (2019) av Colson Whitehead är baserad på verkliga händelser på en uppfostringsanstalt för svarta pojkar i 1960-talets USA. En massgrav hittas vid uppfostringsanstalten många år senare och en tidigare intagen fånge åker dit för att ta itu med sitt förflutna. Berättelsen hoppar i tiden mellan nu och 1960-tal. En riktig bladvändare. Vackert språk, levande liknelser.

2. Det där som nästan kväver dig (2011) av Chimamanda Ngozi Adichie är en läsvärd novellsamling – särskilt novellen med samma namn som samlingen: Omgivningen berättar för en ung kvinnlig nigeriansk utbytesstudent i USA vem hon är, baserat på att hon ”kommer från Afrika”. Tänkvärt om faran med en enda berättelse om Afrika (svält och farliga djur) och vad en sådan stereotyp berättelse får för konsekvenser för den enskilda människans livsrum.

3. Allt är vind (2003) av Jean Marie Le Clezio handlar om Jeans släkts historia på den tidigare franska kolonin Mauritius. Autentiskt eftersom vi får ta del av Jeans farfars farfars fars dagboksanteckningar från när denne utvandrade från franska revolutionens Frankrike och byggde upp en stor gård med hjälp av slavarbetare på Mauritius. Vi får höra Jeans gamla fasters historia, född på Mauritius men ofrivilligt flyttad till Frankrike. Vi får läsa en autentisk rapport från ett slavuppror samt ta del av vittnesskildringar från slavar. Alla dessa perspektiv ger flera sidor av myntet kolonialism. Författaren hoppar mellan tider (1800-1900-tal + 1960- tal) och platser ( Frankrike och Mauritius) Lärorik läsning – jag ville att boken aldrig skulle ta slut.

21 reaktioner till “Tisdagstrion: Black Lives Matter

  1. Rätt kommentar. Råkade länka till fel blogg i kommentaren ovan…

    Har läst Chimamanda Ngozi Adichies bok ( och flera andra) och Nickelpojkarna. Har läst en annan bok av Le Clezio

    Gilla

    1. Lätt hänt att länka fel, har hänt mig med… Jag försökte läsa Vandrande stjärna av Le Clezio men läste aldrig klart den. Får känslan att denna ”Allt är vind” är en One hit wonder, men jag kan ha fel.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: