Mamma är bara lite trött (2016) av Sara Beischer

Nu har jag läst Mamma är bara lite trött, en av mina ” tre böcker som jag vill läsa i höst” (Ugglan&bokens utmaning). Jag förväntade mig skratt och igenkänning och till viss del känns det som att jag läst tv-serien Solsidan i bokform.

Men ingenting sticker ut i Mamma är bara lite trött – igenkänningen genomsyrar i princip allt, vilket betyder att boken har drabbats av samtidssjukan: Den är som ett enda långt kallprat om gravidmage, klassmamma, sportiga arbetsnarkomaner, jämställt par, jobba med truliga tonåringar, trotsig treåring, nästa karriärsteg rektor, yoga med senig yogainstruktör, vab, magsjuka, livspussel, parmiddagar + dråpliga missförstånd och en illa underbyggd kollaps av huvudpersonen. Liten tuva stjälper ofta stort lass, sägs det förvisso, men lasset måste vara stort nog när tuvan läggs på själva lasset…

Huvudpersonen Minna, 40 år, var högpresterande på livets alla områden, men efter tuvan hamnar hon på plantträdgården/Samhall för arbetsträning. Detta hopp känns stereotypt, skruvat, alldeles för långt från verklighetens rehab. Bikaraktärerna är stereotyper vilka saknar namn och kallas för ”den feta mannen”, ”den platthuvade mankvinnan”, ”slöjkvinnan”, ”danskan” och ”pratmamman” . Tänk om Ove i Solsidan kallades ”Snåla Ove”… Författaren skriver alltså läsaren på näsan och kallpratar den genom boken.

3 reaktioner till “Mamma är bara lite trött (2016) av Sara Beischer

  1. Hm, det låter inte helt bra. Jag har den i läslistan, men det tar nog tid innan jag kommer till den – om någonsin. Listan är lång. Fast jag blev lite extra intresserad nu. Dålig kritik kan också få en intresserad. Tycker jag likadant?

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: