Tisdagstrion: Böcker/författare från mina hemtrakter

Ugglan&bokens tisdagstrio efterfrågar böcker/författare från hemtrakterna och här kommer jag med böcker med anknytning till min hemstad Västerås:

  1. Mig äger ingen (2007) av Åsa Linderborg handlar om en far och dotter i Västerås under 1960-1990-talen. Han är ensamstående pappa, arbetar hårt på Metallverken, dricker när han är ledig och accelererar med tiden i sitt drickande. Kommer han att supa ihjäl sig när fabriken lägger ned? Dottern, det lilla dagisbarnet blir tonåring, ser sin far med vuxenvärldens ögon och tar sina egna beslut. Vad ska hända med deras relation? En gripande skildring av kärleken mellan far och barn, alkoholens gissel, den lilla människan i övergången arbetar- till tjänstemannasamhället, auktoritetsskräck – och klassresans pris och tröst. Jag hittar som i min egen ficka i bokens miljöer, vilket förstås ger berättelsen en extra dimension, men utvecklingen som skedde med Västerås hände alla svenska städer mer eller mindre och kan därför vara av allmänmänskligt intresse.

  2. Västeråsfödde författaren, filosofen och professorn Lars Gustavsson (1936-2016) lämnade Västerås, senare Sverige, men fortsatte att dikta om den västmanländska naturen, t.ex. ”Det skall vara en dag i början av augusti svalorna borta men någonstans en humla kvar som prövar sin stråke i hallonskuggan…” (En tid i Xanadu 2002)

  3. Vid stadsbiblioteket i Västerås finns denna sten med inskriptionen:
    ”Trött på alla som kommer med ord, ord men inget språk for jag till den snötäckta ön. Det vilda har inga ord. De oskrivna sidorna breder ut sig åt alla håll! Jag stöter på spåren av rådjursklövar i snön. Språk men inga ord” av Tomas Tranströmer (Det vilda torget 1983) Den stockholmsfödde Tranströmer bodde i Västerås mellan 1965-2000, så mången dikt blev nog till här. ”Den snötäckta ön” som han nämner i dikten ovan ser jag i min västeråsiska inre syn som naturreservatet Björnön.

31 reaktioner till “Tisdagstrion: Böcker/författare från mina hemtrakter

  1. ‘Mig äger ingen’ har jag förstås läst och nyligen lyssnade jag på ‘Året med 13 månader’. Tranströmer har jag också läst en del av men inte Gustavsson – han står dock på läslistan sedan länge.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: