Det tredje ljuset Små ting som dessa (2021) av Claire Keegan

Två bra berättelser i en bok. Det tredje ljuset handlar om ett tilltufsat barn som kommer till en fosterfamilj och Små ting som dessa skildrar en medelålders man som får insyn i byklostrets mer ljusskygga verksamhet. Två olika historier som båda tycks utspela sig i 1800-tals Charles Dickens-miljöer; klostermiljön påminner om barnhemmet i Oliver Twist och miljön hos fosterfamiljen för tankarna till Oliver Twists morfar med betjänter. Dock dyker titt och tätt en modern detalj upp, som en tv eller en bil – och signalerar att det faktiskt är modern tid ( i alla fall 70-tal…). Detta är fascinerande, inte alls störande ( Dickens gifter sig med irländsk landsbygd!!!).

När jag läser båda berättelserna sprids en värme inom mig; de kantstötta komplexa personernas goda handlingar är källan. Det är inga hjältedåd som skulle kunna skrivas i lokaltidningen, utan små små ting som skett i lönndom; små ting som är för stora för att beskrivas i ord.

Läs dem och bli varm inombords.

2 reaktioner till “Det tredje ljuset Små ting som dessa (2021) av Claire Keegan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: