Tisdagstrion: Afrika

Till Ugglan&bokens tisdagstrio vill jag rekommendera nobelpristagaren Doris Lessings böcker som utspelar sig i Sydrhodesia, nuvarande Zimbabwe:

1. Martha (1952) är första delen i Lessings självbiografiska romansvit Våldets barn. En ung vit Martha lämnar sin farm och familj för staden. Det är 1930-tal och förtrycket mot svarta upprör Martha. Hon gör konstant tvärtemot vad hon innerst inne vill ( hon ska utbilda sig men slutför inte sina studier). Den allvetande berättaren förklarar alla personers handlingar likt en mätt väninna, men kan man bortse från det så är det en mycket intressant och bra bok med underbart levande språk: ”Jasper Cohen hade redan vunnit hennes hjärta genom en egenskap som man kunde tänka sig ha motsatt effekt: Han var ohyggligt ful. Nej, inte ohyggligt – han var fantastiskt ful, så ful att ordet knappast räckte till” (s.110).

2. Bra gift (1954) är den andra delen av Lessings romansvit och skildrar Marthas liv som olyckligt gift med en kolonialherre. Fortfarande gör hon tvärtemot vad hon egentligen vill ( Hon ville inte gifta sig men gifte sig). Det speglar det starka sociala arvet; benägenheten att göra det föregående generationer gjort, att inte bryta mot det trots att viljan finns.

3. Gräset sjunger (1950) är Lessings debutroman, som inleds med tidningsnotisen att fru Mary Turner mördats av familjens ”houseboy” , som har erkänt sig skyldig, men motivet fortfarande oklart. Har han verkligen mördat henne? Sanningen nystas upp i en lång tillbakablick. Spännande och samtidigt lite lik Mörkrets hjärta med myten om att ”den mörka kontinenten” tar fram mörka sidor hos människan.

23 reaktioner till “Tisdagstrion: Afrika

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: