Catfight. Nidbilder av kvinnor i grupp (2021) av Johanna Wester

Denna bok river nidbilderna av kvinnor i grupp! Den river föreställningar om kvinnors skitsnack, falskhet och oförmåga till samarbete. Författaren Johanna hatade kvinnor, var rädd för dem, undvek dem i grupp upp i vuxen ålder. Nu sörjer hon allt hon gått miste om pga det och boken är hennes uppgörelse med kvinnofientligheten i samhället och inom henne själv.

Jag kände innan läsningen av Catfight mig lyckligt lottad; jag har haft fina tjejkompisar och aldrig en catfight. Alltså köpte jag nidbilden om kvinnlig vänskap men såg mig själv som ett undantag.

Den som söker finner. Vill jag se mönster i att tjejer hugger varandra i ryggen kommer jag att se det, särskilt när litteratur och media också spär på myten. ”När män hugger varandra i ryggen tolkar vi det som naturlig konkurrens”, citeras Fanny Ambjörnsson (s114). Det är mänskligt att konkurrera; inte en könsrelaterad företeelse.

Boken innehåller en hel del aha-effekter: Lögnen om kvinnors särskilda oförmåga att hålla sams har en lång historia, men så sent som 1999 delade Folkhälsoinstitutet ut en bok till landets gymnasieungdomar innehållande budskap som att kvinnor av naturen har svårare att vara raka än män… (s.50).

Wester baserar sin bok på fakta; har en källförteckning på 28 sidor… Mer trovärdigt än så kan det knappast bli. Wester övertygar och inspirerar med sin bok. Läs den!

2 reaktioner till “Catfight. Nidbilder av kvinnor i grupp (2021) av Johanna Wester

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: