Tisdagstrion: Klubbar, föreningar och hemliga sällskap

1. Grupp Krilon (1941) av Eyvind Johnson utspelar sig i Stockholm under andra världskriget. Fastighetsmäklare Johannes Krilon och sex andra herrar har sedan 1930 haft en diskussionsklubb, där det är högt till tak; allt kan diskuteras. De träffas regelbundet genom åren, men på en klubbträff i januari 1941 är den goda stämningen som bortblåst; de sju medlemmarna har olika politiska ståndpunkter. En mycket tänkvärd och bra bok!

2. Gör mig levande igen (1996) av Kerstin Ekman är en replik på Grupp Krilon men förlagd i modern tid med ett kvinnligt sällskap istället för manligt. Det bästa jag har läst av Ekman. Läs den!

3. Sophie Scholls korta liv: vita rosens kamp mot nazismen (2015) av Hermann Vinke handlar om Sophie, ungdomsledaren för BDM (Hitlerjugend för flickor) som genomskådar nazismen och går över till motståndsrörelsen, en studentgrupp kallad Vita rosen. En lättläst biografi avsedd för unga, men lika läsvärd och lärorik för vuxna!

Se fler boktips på Ugglan&bokens tisdagstrio!

18 reaktioner till “Tisdagstrion: Klubbar, föreningar och hemliga sällskap

  1. Grupp Krilon har jag på bokvagnen. Tyvärr har den stått där ett bra tag så jag tänker ta med den i Hettihyllan. Förhoppningsvis hjälper det. Ekmans bok har jag läst, men jag minns ju ingenting! Så den borde jag läsa om efter Krilon.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: