Detaljerna (2021) av Ia Genberg

När en människa lämnar ditt liv stannar en del av den kvar inom dig. Kanske ryms det i en detalj som att hon älskade Paul Austers böcker ( att det är henne du tänker på när du står utanför Austers hem i New York). Kanske för du dialog i ditt huvud med den försvunna.

Berättarjaget i Detaljerna beskriver fyra frånvarande personer i hennes liv. Och när hon porträtterar sin förlorade kärlek, vän eller mor, berättar hon samtidigt berättelsen om sig själv.

Berättarjaget har sinne för detaljer och det hjälper henne att förstå människor/helheten. Det gör henne klok men också känslig och sårbar: ”Gå vidare kan du alltid göra”, sa hon [vännen Sally] men att glömma har aldrig varit din grej”, sa Sally till berättarjaget (s116).

Porträtten följer den dramatiska kurvan; de har en början, en mitt och ett slut (fysisk frånvaro). Men kontakter som bryts är börjor och inte slut; personen följer i sin frånvaro med in i nästa kapitel, den åkallas i detaljerna (kanske genom att ett annat ansikte liknar personens ansikte).

Författaren beskriver 90-talet med små distinkta detaljer: ”…Sally som drog ut antennen på mobiltelefon med tänderna innan hon ringde någon” (s96). En mening – och en svunnen värld träder fram.

När jag läser börjar jag tänka på de frånvarande människorna i mitt liv och vad som finns kvar av dem inom mig. Jag känner för att skriva om dem, svara på Genbergs text som om den vore ett brev adresserat till Mig. Bra böcker får mig att vilja svara med en egen berättelse.

2 reaktioner till “Detaljerna (2021) av Ia Genberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: