Utsikter (2022) av Christian Munthe

En intressant novellsamling om människor som överlever (om judar som överlevde andra världskriget, om personer som överlever närståendes frånvaro eller död, vänners död, hemliga kärlekars död. En mytomspunnen person överlever myten om sig själv. Mänskligheten överlever i rymden.) Döden lurar i alla noveller som samtliga slutar med stark knorr.

Berättelsens tid binder novellens fabel: Det är 1950-tal och en kommunistisk judinna är på flykt från Sovjet. Det är 1990-tal och östblocket har fallit men kommunist-ränderna går inte ur. Det är 2020 och pandemin sätter pixeln för människors synfält.

Karaktärernas utsikter är högst personliga; tillsynes en och samma vy upplevs olika för olika människor: En tillflyktsort för onkel Avrum är inte samma som för Leah, som måste flykta vidare. För en del finns tillflykten i Uruguay medan andra aldrig finner den. Och mänskligheten föreställer sig en framtida rymdfärja med utsikt…

Novellerna är till största del skrivna ur den allvetande berättarens perspektiv, varpå intryck väller in: ”Överseende mindes han nu sin unga manskropps reaktion lika klart som han för några dagar sedan uppfattat hettan av den svenska släktingens blossande kinder vid första mötet med sin intensiva argentinska bryllings blick på kvartersrestaurangen i Palermo-distriktet i den heta Buenos Aires-natten” (s.60). Köer av ord får publikens utsikt att flimra: Ett flimmer som försvinner när författaren byter till jag-berättarens mer begränsade perspektiv. Gripande berättas i jag-form om att komma ur en lång depression (som utlösts av ett telefonsamtal med ens gamle förälder).

Även bland flimmer finns skärvor av skärpa : ”En bebis utsätts för flera primala skräckupplevelser varje dag. Varje antydan till hunger är som år av svält, varje temperaturskiftning som ett helvete av is och eld, minsta obehag den mest outhärdliga tortyr. Men barnet växer med erfarenheterna. Kroppen samlar minnen och anpassar sig gradvis: inkorporerar, lagrar, finner vägar runt”…(s.179).

En existentiell samling noveller som trampar upp nya tankespår. Läs den!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: