Tisdagstrion: Himmel & helvete (i titel)

1. Mellan himmel och jord (2007) av Niccolo Ammaniti handlar om en far och son på samhällets botten. Fadern är en supande aggressiv skinnskalle och den 13-årige sonen älskar sin pappa över alla mått (mamman lämnade dem); de två håller ihop mot världen. Men socialen vill ta sonen från fadern som tar till en drastisk åtgärd … En riktig bladvändare!

2. Därunder ett helvete (2008) av Claire Castillon är ett relationsdrama förlagd i en fransk miljö, där huvudpersonen är gift med en ”åsna” samt drabbad av släktens förbannelse; att vara en åsnebeundrande åsninna. Hon lämnar åsnan för en annan (…åsna?). Svart underbar humor!

3. ”Hissen som gick ned i helvetet” ur Onda sagor (1924) av Pär Lagerkvist är en mardrömslik novell om två otrogna som tar in på ”hotell”. Läsvärd!

Fler boktips på tema himmel och helvete hittar du länkade på Ugglan&bokens tisdagstrio.

17 reaktioner till “Tisdagstrion: Himmel & helvete (i titel)

 1. tänkte inte på Hissen som gick ned i helvetet just här även om jag ofta tänker det när jag åker hiss. de båda andra författarna känner jag till men har inte läst

  Gilla

 2. Lagerkvist är ett geni! Och Castillon har jag just upptäckt. Det är en författare med MYCKET ruggig fantasi och ett alldeles fantastiskt språk, skriver genast upp denna titel.

  Gilla

 3. Det var en riktigt intressant trio. Hissen ner till helvetet har jag läst en gång för mycket länge sedan men jag skulle vilja läsa alla de onda sagorna.

  Gilla

  1. ja novellen är en riktig gymnasieklassiker. Läste den på gymnasiet första gången, gillade den och sedan har den dykt upp då och då. Vet inte hur de andra onda sagorna är, men kan inte tänka mig något annat än att de är bra 🙂

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: