Stöld (2021) av Ann-Helén Laestadius

Baserad delvis på verkliga händelser i Sápmi, samernas landområde. Författaren har läst ett hundratal polisanmälningar om dödade renar (inte enbart skjutna, utan plågade till döds; jagade med skotrar, påkörda, lemlästade – ibland medan de fortfarande lever.) Påföljden är böter; brotten rubriceras som stöld eller skadegörelse…

I boken Stöld åker ingen fast för ”stöld”, eftersom polisen har viktigare saker att ta tag i (oklart vad). Det finns misstänkta ”skadeverkare”, men eftersom alla känner alla (polismannen är lumparkompis med en av de misstänkta ) rinner rättssaken ut i sanden. År efter år mördas renar och ”skadeverkarna” blir allt säkrare på att inte få ställas till svars; de dokumenterar t o m sina dåd med mobilen och lägger upp på nätet.

När bokens huvudperson Elsa är 9 år blir hon enda vittne till hur hennes ren Nástegallu dödas av någon hon vet vem det är, men inte vågar ange. Det sätter djupa spår i henne, men när hon blir äldre kommer hon att rikta sin vrede, inte svälja den mer.

Stöld borde vara obligatorisk läsning i Svenska 2 på gymnasiet, apropå kursens kunskapskrav om minoritetsspråken och deras ställning. I Stöld skildras samernas historia (genom Elsas dementa farmor som tror att hon är en liten flicka på nomadskolan…), motsättningar mellan samer och icke-samer samt renarnas roll i det hela. Det handlar inte om att renarnas betesmarker sätter stopp för gruvindustrin eller att någon får whiplash när den krockar med en ren:

Det handlar om avundsjuka, myten om att samerna har det så ”bra” (varje ren är värd en hacka plus att samer badar i bidrag och kör runt på dyra skotrar… ) Och samehatarna har det så ”dåligt” (ekonomisk utsatthet/arbetslöshet/missbruk) och känner att de har rätt till renköttet (stoppa i frysen/sälja). Hat genomsyrar dock deras ”stölder” (plågandet och skändandet); alltså är det hatbrott, symboliskt våld mot samerna. Renen är som samens hund, en del av dess själ; det man gör mot renen gör man mot samen. Renägare ligger sömnlösa om nätterna, ständigt på helspänn, beredd på nästa ”stöld”. Och en del orkar inte, tar sitt liv.

Samiska ord förekommer i texten, besjälar den. Jag har lärt mig ord som ahkku, addja, vaja; ord som kommit för att stanna i mitt vokabulär efter att jag levt med boken under ett dygn. Stöld är väl värd sitt pris Årets bok 2021!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: