Berättelser från den stumma tiden (2022) av Olof Lång

”Slutet på barndomen är en far som sitter hopkrupen som en spillra, en Gollum med utstående ögon, i en sjukhussäng…” skriver Lång i novellen ”Barndom”, som består av idel ”Barndom är…” – samt ”Slutet på barndomen är…”- konstruktioner.

”Barndom” är den novell i Berättelser från den stumma tiden som griper starkast tag i mig. Påståendena är sanningar tagna ur det förflutna, ”den stumma tiden”, då huvudpersonen saknade ord för det han var med om. (I ensamhet ruvade han på orden, satte ord på tillvaron/den stumma tiden; samlade sig för att säga sanningen.)

Novellernas huvudpersoner samlar ihop stunder av utanförskap, ensamhet, orättvisor, maktmissbruk, flykt/resa, men i dem finns det närande ljuset (positivt att komma bort, känna frihet på övergiven plats, i storstad, i nytt land, i eget hem; dricka i glada vänners lag).

Jag slukar novellerna en efter en (korta och koncentrerade på cirka 3 sidor var). De känns tidlösa och fulla med mystik, för tankarna till Pär Lagerkvist: ”…mannen står kvar där på berget och talar om livets godhet och all den kärlek världen rymmer” (s79).

Texterna är rika på allusioner: Jesus, Gollum, Bowie, Atlantis, Den elaka drottningen, De dödas julotta, Ludvig XIV… och jag anar ännu fler. Jag tycker om när texter samspelar med andra texter, låter andra texter leva i dem och göra dem större.

Läs Berättelser från den stumma tiden!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: