Tisdagstrion: Ett barn blir fött

1. I Ronja Rövardotter (1981) av Astrid Lindgren föds Ronja en åskvädersnatt när en blixt klyver rövarborgen itu. Detta blir symboliskt för det som komma skall: Ronja blir äldre och hennes far släpper motvilligt ut henne i skogen/världen, men när hon går emot hans värderingar är splittringen dem emellan ett faktum. En gripande berättelse om att bli vuxen och gå sin egen väg, mot sin förälders vilja.

2. Kejsarn av Portugallien (1914) av Selma Lagerlöf börjar med att Jans dotter föds, vilket gör honom sårbar av kärlek; det ”sätter igång hans hjärta”. Dottern växer upp, beger sig till storstaden, far illa där och vad händer då med Jans hjärta? Sorgligt och vackert om en fars villkorslösa kärlek till sitt barn.

3. I första kapitlet i Charles Dickens Oliver Twist (1838) dör Olivers mor i samband med hans födsel: ”Oliver cried lustily. If he could have known that he was an orphan, left to the tender mercies of church-wardens and overseers, perhaps he would have cried the louder”, skriver Dickens. Samhällskritisk läsvärd klassiker!

Fler boktips på tema Ett barn blir fött finns på Ugglan&boken, dit du även kan länka egna boktips.

18 reaktioner till “Tisdagstrion: Ett barn blir fött

  1. Ronja Rövardotter har jag ju läst och sett. Oliver Twist tror jag att jag har läst, men jag har sett Disney-versionen av den; Oliver & gänget 😁

    Gilla

  2. Tre riktiga ess i din trio! Älskar Selmas bok, kom på den i efterskott (fast ändå innan jag såg den här hos dig …) Och vem älskar inte Ronja? Oliver Twist är inte älskansvärd på samma sätt men en gruvligt bra historia är det.

    Gilla

  3. Ronja Rövardotter är ju en av mina favorit favoriter, så till den grad att min dotter fick heta Ronja. Ändå kom jag inte på den boken till temat idag. Men kul att du hade med den.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: