Fruktansvärda arbetsplatser jag besökt och de vackra människor jag där mött (2022) av Henrik Johansson

Läs dråpliga dikter om arbetsplatser! Den första dikten inleds med ”Skolan kom till mig och sa…” De andra dikterna inleds på samma sätt men med subjektet skolan utbytt mot ”praoplats på posten” , McDonalds, Datorteket, bageriet, Lernia… Livets röda tråd löper genom dikterna, visar utveckling från skolelev till så småningom författare.

När Johansson skriver om arbetsplatserna berättar han samtidigt om hemmet, om att krypa ned bredvid sin tjej efter avslutat nattskift. Det är i hemmet diktjagets hjärta finns, inte på arbetet. Redan i titeln betonas att han ”besökt” arbetsplatserna; han blir inte långvarig på någon av dem.

Ibland blir det roligt i Fruktansvärda arbetsplatser… som när Älvdalens charkuteri sa till diktjaget: ”Knuffa. Jag sa: Mina fötter får inget grepp på det flottiga golvet. Trucken rör sig inte. Charkuteriet sa: Du måste äta pannbiff. Du väger för lätt”, s.9-10).

En annan kul scen i Fruktansvärda arbetsplatser… är den från Datorteket: ”Någon har stulit en datormus från Asterixsalen” (s. 54). Men ibland förfäras man, som när diktjaget jobbar i secondhandbutik och kryper in i en kolsvart klädcontainer, drar och drar i något han tror är strumpbyxor…

I dikterna finns uppiggande ordlekar som ”Förmedla mig ett jobb, ers handläggarhet” varpå Arbetsförmedlingen svarar ”Det är inte vårt jobb. Vi är statistikfrisörer” (s. 38). Dikterna innehåller allusioner på tjuren Ferdinand, Edith Södergran, Kerstin Thorvall, Queen, Bibeln och många fler. Det blir en flerstämmig och rik text.

Genom dikterna förmedlas fack- och företagskulturer samt yrkens tysta kunskap. Gammal sovande kunskap väcks upp av min identifikation med städerskan: ”Skriv en lapp [till städerskan] om att hon inte behöver städa […] men meddela inte receptionen […] för då får hon bara ett rum till” (s.143).

Läs denna tänkvärda diktsamling!

Tack för läsupplevelsen Henrik Johansson!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: