Tisdagstrion: Litteraturpristagare

Jag bidrar med två nobelpristagare och en augustprisvinnare i Ugglan&bokens tisdagstrio:

1. 1978-års nobelpristagare Isaac Bashevis Singer (1903-1991) har skrivit Avskum (1991) som är en riktigt bra bok. Den handlar om en 47-årig rik man som återvänder till Warszawa efter 20-års bortovaro i Buenos Aires. Han ska styra upp sitt olyckliga liv – ta itu med rötterna. Dock nästlar han in sig i ohållbara förbindelser… Avskum påminner om Dostojevskijs verk vad gäller miljön, moraliska dilemman, kvalen och det dåliga samvetet.

2. Alla böcker jag läst av årets nobelpristagare Annie Ernaux har varit bra och jag känner mig därför manad att läsa alla dem som översatts till svenska. Bäst hittills för mig är En flickas memoarer (2016) som handlar om författarens första sommar borta från föräldrahemmet, arbetandes på barnkoloni bland andra unga vuxna från högre samhällsklasser än hon. Ernaux erfar den smärtsamma erfarenheten att klampa i klassklaveret… Ernaux har inspirerat bra författare som Edouard Louis och Linn Ullmann – hennes författarskap ger ringar på vattnet.

3. 2020-års Augustprisvinnare i kategorin Årets bästa fackbok är Herrarna satte oss hit (2020) av Elin Anna Labba och boken är väl värd priset. Den baseras på intervjuer med samer som tvångsförflyttades från sina marker år 1919 ända in på 1950-talet. Deportationerna ledde till förluster vad gäller renar (många rymde, sköts) men också förluster i form av människoliv och splittrade familjer. Labba tillför svensk historia en ny dimension, som hjälper en att förstå proportionerna i pågående konflikter.

Fler boktips på tema litteraturpristagare hittar du på Ugglan&boken. Dit kan du även länka dina egna tips.

20 reaktioner till “Tisdagstrion: Litteraturpristagare

  1. Vill läsa alla dina tre! Har läst annat av Ernaux som jag verkligen gillat, och Singer har jag kvar att upptäcka från min nobelläsning. Labbas bok verkar också riktigt intressant.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: