Tisdagstrion: Bokklappar

1. Julklapp till den som är trött på sitt jobb:

Dikterna i samlingen Fruktansvärda arbetsplatser jag besökt och alla vackra människor jag där mött (2022) av Henrik Johansson ger igenkänning, väcker både skratt, ilska och insikt:

”Fikarummet vände sig till oss och sa:
Vad ska ni göra över jul och nyår?
Jag sa:
Jag och min flickvän ska till Kanarieöarna.
En städerska sa:
På hotellet,
bädda inte sängen, ombäddningar sliter på kroppen.
Lämna alltid dricks.
Släng äckliga saker själv.”
[…] (Ur: ”Ett annat hotellkök III”, s. 143.)

2. Julklapp till en bror:

Novellerna i Brorsan är mätt (2007) av Mirja Unge handlar om utsatta människor i situationer som t.ex. att vara ensam nykter på en fest, att vara full bland nyktra, att vara barn och föräldrarna bråkar – eller att vara psykiskt sjuk bland friska:

Samtliga av novellerna är jättebra! Man kommer in i språket.

3. Julklapp till den som har levt, ung som gammal:

I Jag minns alla mina älskare och hur de brukade ta på mig (2000) berättar Kerstin Thorvall om sina älskare genom livet. Var och en av dem tillägnas en egen novell: Olle, Roland, Gary, Bernard… Starkast intryck gör den 20 år yngre Roland, som ”humant” avslutar relationen med den 70-åriga Thorvall på ett café i Drottningholmsparken… Novellsamlingen rymmer även noveller med besvarad passion.

Fler bokklappstips finner du på Ugglan&boken, som anordnar Tisdagstrion. Där kan du även ge dina egna tips på bokklappar.

16 reaktioner till “Tisdagstrion: Bokklappar

    1. Jag tycker att hennes romaner (Det mest förbjudna och När man skjuter arbetare) är bättre, men om jag tänker ”don efter person” om bokklapparna passar Jag minns alla mina älskare… bäst.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: