Mathilda – historien om Indiskas grundare (2022) av Sara Sjöström

Flickan från Finspång utvandrar på 1880-talet ensam till Amerika…åker några år senare därifrån som missionär till Indien… återvänder till Norden och startar upp Indiska. Det ena leder till det andra, tack vare flickans starka snille och driv. Men det är en klassresa med twist och idag är hon bortglömd. Vad hände?

Sjöström skriver Mathilda Hamiltons biografi med hjälp av hennes stora men odaterade fotosamling (som finns på Etnografiska museet) samt tidningsartiklar, brev, sjukjournaler och intervju. Biografin blir ett spännande kollage, där fakta kompletteras av bilder och får läsaren att leva sig in i Mathildas liv. Bilderna tar upp stor plats och det känns som att bläddra i en kvinnlig Indiana Jones fotoalbum.

Sjöström har lagt till fiktiva inslag i kursiv stil med avsikt att levandegöra Mathilda, kompensera där fakta inte räcker till. Inslagen är skrivna i 2:a person, där duet är Mathilda: ”Du förs till sjukhusets badrum för att tvättas, kontrolleras och genomsökas. Dessa inslag känns dock onödiga – läsaren kan med befintliga fakta och bilders hjälp läsa mellan raderna.

Det är en fascinerande historia som växer fram – tänk att Mathilda gjorde allt detta – som kvinna utan eget startkapital född på 1800-talet. Mathildas framgångssaga når sitt slut pga. omständigheter hon ej rår över, innan hennes liv är till ända. Det är sorgligt och har hänt andra samtida affärsmän som tändstickskungen Kreuger, men han glömdes inte bort.

Jag är tacksam att Sjöström hittade Mathilda och gjorde henne rättvisa genom denna biografi. I sin sammanställning av fakta lyckas Sjöström teckna en människa av kött och blod. Mathilda är barn av sin tid, gjorde uttalanden som idag är grodor: ”Jag tillhör väl icke pöbeln”, protesterar Mathilda när hon läggs in på en sjukhussal där det ligger andra patienter.

Nu när Mathilda Hamilton väl är återfunnen kommer hon nämnas i andra sammanhang. Kanske kommer hon med i Godnattsagor för rebelltjejer 3. Kanske väljer en gymnasieelev att göra en presentation om henne istället för Ivar Kreuger. Kanske får någon Sjöströms bok i studentpresent: Ringarna på vattnet.

Läs Mathilda – historien om Indiskas grundare!

Tack Sara Sjöström för att jag fick läsa!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: