Tack för matchen (2022) av Paola Pellettieri

Den nyskilda medelålders Patricia skriver ett mejl till sin nätdejt Aron, som hon ska träffa IRL för första gången. Det är ett mejl på 100 sidor (!) och det utgör en större del av denna mejl/brevroman. Hon skriver om sina förväntningar på honom samt ger förebyggande förklaringar till sin personlighet och sina önskemål: En riktig bladvändare!

Patricia gläds över att Aron har kryssat i fritidsintresset ”läsa” i sin profil; det får henne att tänka på C.S Lewis ord ”We read to know we are not alone”. ”Håller du med, Aron? Läser även du av samma anledning? Kanske inte. Inte alla vill skapa band, vissa vill klippa dem istället. Vissa flyr när de träffar någon med vilken band skulle kunna uppstå”, skriver Patricia och tar upp John Bowlbys anknytningsteori (s.72). Giltigheten i Patricias livserfarenheter stärks med Bowlby, Carl Jung, Märta Tikkanen och Anais Nin. Det blir djupt och filosofiskt.

Ofta blir det komik. Patricia påpekar i sitt mejl vikten av god hygien, eftersom hon haft en dålig erfarenhet av en kille med sjaskiga lakan… En kul utläggning följer.

Ibland provocerar Patricia mig, t.ex. med sitt krav på att en man ska ha ett berikande jobb och inte leva för sin semester… (”Redan på måndagen börjar de gnälla över att helgen är slut” s. 83).

Läs Tack för matchen! En välskriven och klok bok med både humor och allvar – en bra start på det nya läseåret!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: