Tisdagstrion: Böcker som utspelar sig under olika århundraden

1800-talet
Mathilda – Historien om Indiskas grundare (2022) av Sara Sjöström är en framgångssaga: Svenskan Mathilda utvandrar som ung och pank till Amerika år 1888 och återvänder flera år senare – men via Indien, och startar Indiska utställningen i Oslo (nuvarande Indiska). Den fantastiska historien berättas med Mathildas egna foton och utdrag ur brev, tidningsartiklar samt hennes sjukjournaler (Mathilda har bipolär sjukdom med maniska skov). En mycket läsvärd biografi!

1900-talet
Min far & Kvinnan (1985/93) av Annie Ernaux är två böcker i en som handlar om författarinnans far och mor, innan och efter att hon fötts år 1940. Far och mor upplever två världskrig, kämpar och sliter för att få det bättre – byter samhällsklass tillsammans men har olika syn på det. Föräldrarna får båda förhålla sig till sin ”otacksamma” enda dotter Annie som vill klassresa vidare ( blir senare professor och nobelpristagare). En mycket intressant inblick i att göra klassresa i Frankrike under 1900-talet.

2000-talet
Tack för matchen (2022) av Paola Pellettieri handlar om nyskilda medelålders Patricia som ger sig in i Tindersvängen. Patricia försöker förebygga missförstånd och besvikelser genom att skriva ett mejl till sin Tinderdejt som hon ska träffa för första gången IRL om ett par dagar. Mejlet blir ca 100 sidor långt: Romanen är mejlet. Ett annorlunda och genialiskt berättargrepp av Pellettieri, som jag vill läsa mer av. Tack för matchen är allvarlig och rolig på samma gång – klok och tänkvärd.

Fler boktips på temat hittar du på Ugglan&boken som anordnar Tisdagstrion. Där kan du även lämna dina egna boktips.

24 reaktioner till “Tisdagstrion: Böcker som utspelar sig under olika århundraden

      1. Haha, men då läste jag ju franska på universitetet. Vilket btw gick skitdåligt för det var typ 4 år efter gymnasiet så jag hade tappat för mkt. Alla andra kom typ direkt från gymnasiet eller via ett au pair-år. Men jag tog mig igenom den här och en Maigret-deckare i alla fall.

        Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: