Tisdagstrion: Författare och handling från tysktalande land

1. Hjärtats oro (Ungeduld des Herzens, 1939) av Stefan Zweig från Österrike ser kanske inte mycket ut för världen men skenet bedrar – den är jättebra. Det handlar om en fattig löjtnant som blir förälskad i en rik rullstolsburen flicka. Boken tar upp teman som klass och förakt för svaghet. Under Hitlers styre var den förbjuden.

2. Vårt kvarter. En uppväxt i Hitlertyskland (Das zerbrochenes Haus. Eine Jugend in Deutschland, 1966) av Horst Krüger från Tyskland handlar om människorna i en liten ort utanför Berlin, där inga är nazister men hejar på Hitler… En intressant ungdoms- och vittnesskildring.

3. Väggen ( Die Wand, 1963) av Marlen Haushofer från Österrike utspelar sig på landsbygden i Alperna, där en wienska hälsar på sin kusin och hennes man i deras alpvilla. En dag kommer värdparet inte tillbaka från en ridtur; en genomskinlig och ogenomtränglig vägg omgärdar kusinens ägor. Wienskan är ensam innanför glaset. En kuslig och spännande bok.

Läs och lämna egna boktips på Ugglan&bokens tisdagstrio!

15 reaktioner till “Tisdagstrion: Författare och handling från tysktalande land

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: