Systrarna Beauvoir (2018) av Claudine Monteil

En biografi över systrarna Simone och Hélène de Beauvoir skriven av en nära yngre vän till de båda.

Bokens framsida är en lovande löpsedel (Systrarna Beauvoir.Syskonkärlek och rivalitet!!!) men textens innehåll lever inte upp till förväntningarna. Boken rymmer mycket lite av den utlovade rivaliteten, men dock finns kärlek; Simone försvarar sin lillasyster mot deras särbehandlande föräldrar som förminskar Hélène till ”Poupette”(Dockan) och ger Simone all uppmärksamhet och uppmuntran.

Jag hoppas att genom boken få veta mycket om den okända Hélène, men fokuset är mestadels på Simone – trots att Monteil känner de båda väl. Informationen om Simone är heller inga nyheter utan återfinns i hennes självbiografiska verk En familjeflickas memoarer och De oskiljaktiga som är mer välskrivna än denna biografi.

Monteils språk haltar (borde stryka adjektiv) och när hon skriver in sig själv i systrarnas berättelse tar hon för mycket plats (framhäver hur hon hjälpt och rådgivit systrarna), samtidigt som hon klagar över att andra vänner till systrarna gett ut Simone de Beauvoirs privata brev efter dennas död.

Läs böcker skrivna av Simone de Beauvoir – en fantastisk författare med mycket att berätta!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: