Tisdagstrion: Dödssynd girighet i bokens handling

Denna vecka har Ugglan&bokens tisdagstrio temat ”Någon/flera av de sju dödssynderna i handling, titel eller på omslag (högmod, girighet, vällust, avund, frosseri, vrede eller lättja)” och jag har valt undertema ”girighet i handling”. Samtliga av mina boktips utspelar sig i Sverige under 1800-talets senare hälft:

1. Ormens väg på hälleberget (1982) av Torgny Lindgren är berättelsen om en nybliven änka med barn som ej har råd att betala arrendet för sitt hemman. Det är fråga om småpengar för hemmanägaren, men rätt ska vara rätt och han har kommit på ett sätt för änkan att betala. En mörk historia.

2. Mina drömmars stad (1960) av Per Anders Fogelström handlar om en fattig ung dräng, som söker sig till Stockholm i hopp om ett bättre liv. Där är dock arbetslösheten stor vilket får giriga arbetsgivare att sätta skamlöst låga löner.

3. Röda rummet (1879) av August Strindberg skildrar ett korrupt Stockholm ur olika perspektiv: bl.a. en journalists, en välgörenhetsmadams, en teaterdirektörs, en affärsmans och en läkares. Det blir dramatisk ironi när den allvetande berättaren avslöjar alla karaktärers tankar för läsaren.

Gå till Ugglan&boken och tipsa om tre böcker på temat (lämna en länk där, så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips).

17 reaktioner till “Tisdagstrion: Dödssynd girighet i bokens handling

  1. Superbra trio (även om Röda rummet är lite svårläst tycker jag). ”Ormens väg” är en fantastisk historia som sitter kvar länge.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: