Tisdagstrion: Runt Östersjön

1. Stalins kossor (2003) av Sofi Oksanen handlar om en finsk tjej med estniskt påbrå som lider av psykisk ohälsa. Genom tillbakablickar berättas hennes mors historia i ett ryskockuperat Estland. Gripande om trauman som ärvs via modersmjölken.

2. Överstinnan (2019) av Rosa Liksom utspelar sig i Finland under finska vinterkriget (1939-40) och fortsättningskriget (1941-44). Det är en gammal finsk kvinnas tillbakablick på sin nationalistiskt präglade uppväxt samt äktenskap med en 30 år äldre man, en överste i den nazistiska armén. Författaren är en fantastisk berättare, i liknande kaliber som Agota Kristof (författaren till Den stora skrivboken)

3. Modersmjölken (2020) av Nora Ikstena utspelas i Lettland under sovjetockupationen. Växelvis berättar mor och dotter sin livshistoria. Pappan är deporterad och mamman traumatiserad, saknar moderskänslor för sitt barn. Dottern växer upp hos sina morföräldrar. Detta är bland det mest gripande jag läst.

Fler boktips finner du på Ugglan&boken, där du även kan lämna dina egna boktips på temat.

27 reaktioner till “Tisdagstrion: Runt Östersjön

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: