Stenarna skola ropa (1977) av Ruth Rendell

Bokens första mening avslöjar att det handlar om en familj som mördas av sin hushållerska. Trots detta tidiga avslöjande är vägen fram till mordet intressant. Man kan inte föreställa sig hur det är möjligt när den undergivna hushållerskan först presenteras.

Motivet till mordet är analfabetism (avslöjas också i första meningen). Hushållerskan famlar blint i en värld som baseras på text och känner skam över att hon inte kan läsa. Det är en hemlighet som hon skulle kunna döda för, eftersom hon tror sig få sparken och förlora det lilla hon har om det uppdagas. Ett skrivet meddelande på köksbordet skapar stark oro hos henne, kan vara början på slutet om det visar sig vara väldigt viktigt…

Hemligheten om att hon är analfabet har begränsat hennes liv ( ingen familj, ingen vän, har levt och arbetat på samma plats utan att byta syssla, inga intressen) vilket gör henne enfaldig i familjens ögon. Man blir det om man undanhålls information (inte kan läsa), även om det är oavsiktligt. Undanhållande av information är en effektiv härskarteknik och ger övertag.

En fanatiskt religiös kvinna driver hushållerskan till att mörda familjen. Analfabetens utanförskap gör det möjligt för kvinnan att nå fram och ha hushållerskan som sitt redskap mot ”synden.” Den fanatiska kvinnan beskrivs som en disneyhäxa ( ful f d hora och hemskt elak) och analfabeten likaså (dum störd och ful). De är som allegoriska figurer (fru Fundamentalism och fröken Analfabetism)

Berättelsen är en allegori över att avsaknad av utbildning parat med fundamentalism skapar farliga människor. De rika utnyttjar fattiga och i utnyttjandet skapar de rika ett starkt beroende av de fattigas insats (här hushållsarbete). De fattiga inser inte värdet av sin insats, tror att de är mer utbytbara än de är. De rika känner sig överlägsna (utbildade, har stabilitet och trygghet) och är därför överseende med fattigas sociala tillkortakommanden (som när hushållerskan kallar familjens barn för hora men inte får sparken, eftersom hon är den bästa hushållerskan som familjen någonsin haft!). Det överseendet kostar på.

En tanke på “Stenarna skola ropa (1977) av Ruth Rendell

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: