Igår (1995) av Agota Kristof

En omöjlig kärlekshistoria mellan Sandor och Line. Den är omöjlig från början pga blodsband men spetsas ytterligare av lögner, mord och klassskillnader. Sandor slåss mot väderkvarnarna länge länge tills han accepterar det omöjliga och gör ett rimligt livsval. Tyvärr har han i sin kamp mot det omöjliga lyckats förstöra sin älskade Lines liv. Tänk så bra det varit om han insett det omöjliga från början. Många hade vunnit på det, inte bara Line och Sandor.

Detta blir en metafor över människans söndrande begär. Som i sagan om ringen eller i Sinnenas tid. Vi har makt över varandras liv eftersom allt hänger samman; våra handlingar får konsekvenser för andra. Med makt följer alltså ansvar. Men det är svårt att känna ansvar om man är ovetande om vilken makt man besitter över andra människor…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: