Incel (2021) av Stefan Krakowski

Denna bok baseras på intervjuer med incelmän, personer som lever i ofrivilligt celibat.

Den bild som ges av incelmännen är att de är ensamma porrsurfande oskulder med dålig ekonomi, ofta boende hemma hos mamma. De tillskriver utseendet stort värde, upplever sig själva som fula och går i tankar på att plastikoperera sig. De bär på självförakt, men också kvinnoförakt; att pengar är det enda kvinnor bryr sig om, att kvinnor är kalla och bortskämda. ”För att kvinnor ska få ut sitt slutbetyg i gymnasiet måste de bli våldtagna så att de vet vad som väntar om de inte hjälper män”, säger inceln Magnus i en intervju (s.70).

Författaren Stefan Krakowski berättar anekdoter om sig själv i mansrollen, bl.a om när han skilde sig, hur han flydde in i sitt jobb som LÄKARE, men betonar att han inte behövde äta antidepressiva ( för hur skulle det se ut om han som LÄKARE gjorde det?! ((Ja varför inte…borde kunna ta samma medicin som han ger sina patienter)). Krakowski skriver om sin utsatthet när han själv hamnade på akuten, att han som LÄKARE betedde sig illa mot akutpersonalen. Han identifierar sig starkt med sin yrkesroll och den verkar ”bära” honom över kriser. Om man är arbetslös eller har ett lågstatusjobb finns inget som bär en…?

En annan mer apart anekdot handlar om hur Krakowski blir hårt uppvaktad av en kvinna på ett bröllop (men han nobbar henne). Varför berättar han om det i en bok som han tillägnar ”alla som lever i ofrivillig ensamhet”?Vad ska de göra med den infon? Kan upplevas hånfullt.

Krakowski är psykiater och ingen journalist, vilket märks i intervjuerna. Assymmetri råder mellan läkaren (”frisk”) och incelpatient (”sjuk”):

”Vi ska strax avrunda”

Intervjun ovan känns som en diagnosticerande undersökning, där läkaren söker efter mönster för att kunna fastställa en diagnos. Läkaren har övertaget, säger: ”vi ska strax avrunda”. En mer nyfiken undersökande journalistik önskas.

Krakowski plockar incel-exempel över hela världen, inte enbart Sverige, vilket ger kunskap likt notiser i en tidning. Visserligen är det intressant info om inceln Anders Breiviks relation till sin mamma, att hon tvättade pengar åt honom (!), men där släpper tråden och Krakowski tar tag i nästa tråd. Spretigt.

Kanske bättre stryka exemplen på utlandsbaserade incels och fördjupa bilden av de svenska incelpersoner som Krakowski har intervjuat. Han ger varje incelperson ett eget kapitel (Magnus, Peter, Johan, Simon…) men eftersom porträtten i nuläget inte skiljer sig nämnvärt åt från varandra skulle man kunna redovisa dem i faktarutor ( ålder, yrke, diagnos, civilstånd) …eller så ställer man frågor som fördjupar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: