Tisdagstrion: 1800-talet

Jag har denna tisdag specialiserat mig på franska mästerverk från 1800-talet med kvinnor i huvudrollerna:

Fettpärlan (1880) av Guy de Maupassant är en riktig pärla! Jag tyckte om den som tonåring och tycker om den nu som 45-åring. En grupp människor från olika samhällsklasser flyr från ett krig med samma häst och vagn. Den i sällskapet med lägst status, Fettpärlan, får en avgörande betydelse för de andra människornas öde.

Madame Bovary (1856) av Gustave Flaubert är också en pärla! Fascinerande hur Flaubert kunde skriva trovärdigt ur en kvinnas perspektiv: om en gift uttråkad kvinna som tar sig en älskare… ”Jag är Madame Bovary”, lär Flaubert ha sagt.

Thérèse Raquin (1867) av Émile Zola är ett spännande triangeldrama där Thérèse är i centrum på ofrivillig basis: Hon är föräldralös och gifts bort med sin egen kusin, som är starkt beroende av sin mor. Mycket läsvärd! Varning för groteska beskrivningar.

Fler tips på 1800-talslitteratur finns länkade på Ugglan&bokens tisdagstrio. Här kan du även vara med själv och bidra med tips!

18 reaktioner till “Tisdagstrion: 1800-talet

    1. Det är olyckligt när man får läsa klassiker i skolan som man inte ännu är redo för. Det hände mig med Steinbecks Möss och människor ( men nu tycker jag att den är jättebra!) Ge den en ny chans 🙂 man vet ju aldrig…

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: