En oansenlig detalj (2021) av Adania Shibli

Läs En oansenlig detalj (2021) av Adania Shibli!

En kvinna i Ramallah, Palestina, vill reda ut ett krigsbrott som skedde på hennes födelsedag den 13 augusti – men 25 år innan hon själv var född.

Bokens början beskriver vad som skedde den 13 augusti 1949 ur en israelisk militärs perspektiv, med detaljer om militär vardag och miljön: Hetta råder, marken slukar vatten, blod, bensin, slukar alla spår – som om något aldrig spillts ut. Hettan samt hundskall och odörer planterar handlingen, sätter spänningen; jag släpper inte boken förrän den är slut (155 sidor senare).

Landskapet som beskrivs är en metafor för palestiniernas öde: 1949 slingrade sig vägar genom byar men nu inga hus, bara gult damm och en enda raksträcka, som om husen och småvägarna aldrig funnits. Kvinnan kör raksträckan mot bevismaterialet, passerar checkpoints utan att bli kontrollerad. Men hon är rädd, saknar tillstånd att ta sig till brottsplatsen, som förnekas vara en brottsplats…

Titeln ”En oansenlig detalj” är en litotes, en underdrift; alla detaljer är viktiga för att kunna förstå helheten, även om de verkar oansenliga när de är tagna ur sitt sammanhang.

En oansenlig detalj är en ansenlig berättelse, eftersom den tillsammans med andra berättelser bidrar till helhetsbilden av en konflikt. Läs den!

2 reaktioner till “En oansenlig detalj (2021) av Adania Shibli

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: