Tisdagstrion: Skor & kläder på omslag

1. I Barnen i Auschwitz (1993) av Otto B Kraus får barnfångarna behålla sina civila kläder, eftersom de tillhör ett uppvisningsläger (ifall Röda korset skulle vilja göra en inspektion). Barnen är dock inte undantagna döden; efter sex månader ersätts de av en ny grupp barn. En gripande vinkel på förintelsen.

2. Simone de Beauvoirs klädstil är väl synlig på omslaget till hennes självbiografi En familjeflickas memoarer (1958). Hennes propra klädsel avslöjar inte den rebell hon var; Simone blev filosof, feminist och politisk aktivist, vilket var helt tvärtemot det tidiga 1900-talets förväntningar på en högborgerlig flicka. Det här är hennes historia om att vara flicka och bli kvinna. Läs/sluka den!

3. Ester i Glaskupan (1963) av Sylvia Plath har vunnit en månads praktik på ett modemagasin i New York. Det blir dock inte mycket skriva av (se krumeluren på omslaget). Istället blir det många modeevent med bubbel och obehagliga bekantskaper/situationer. Denna månad sätter tonen i hennes liv, försänker henne i depression. En oerhört bra bok, baserad på Plaths eget liv.

Fler boktips på temat finner du länkat på Ugglan&boken, dit du även kan länka dina egna tips.

25 reaktioner till “Tisdagstrion: Skor & kläder på omslag

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: