Herr Arnes penningar (1904) av Selma Lagerlöf

Elsalill, 14 år, är den enda överlevande efter en massaker på prästgården. Gärningsmännen finns kvar i trakten; isen har lagt sig i havsvikarna och omöjliggör deras planerade flykt med båt till Skottland. I båtlasten finns gärningsmännens byte från prästgården: en kista full med silverpenningar. Elsalill möter gärningsmännen utan att förstå vilka de är. De förstår dock vem hon är.

Det utspelas i 1500-talets Bohuslän, baseras på en verklig händelse. Lagerlöf kryddar sin berättelse med övernaturligheter och ödesmättad stämning. Naturen är besjälad; den fryser hav för att hindra gärningsmän från att undkomma straff. Samtidigt är penningars makt, hämndbegär, skuldens- och kärlekens krafter att räkna med.

Det blir spännande – även om kärlekens kraft känns krystad (att den traumatiserade Elsalill skulle bli förälskad i en legoknekt endast tre dagar efter att hennes familj utplånats…).

Läs hela boken på litteraturbanken.se (95 sidor).

2 reaktioner till “Herr Arnes penningar (1904) av Selma Lagerlöf

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: