Harvey (2021) av Emma Cline

En tänkvärd pärla på 91 sidor

Harvey är ett fiktivt porträtt av en amerikansk filmproducent, som riskerar dömas till fängelse för sexualbrott. Vi får följa honom dygnet innan domen, följa hur han gömmer sig i sin väns lyxiga boning och håller ångan uppe tillsammans med sitt entourage; ”snart kommer allt det här att vara i backspegeln”.

Det finns enligt Harvey inte på kartan att han skulle förlora i rätten; han är oskyldig, ”han är inte pedofil som Roman Polanski”… En målsägare gråter i rätten om att Harvey först berömde hennes noveller och sedan pressade henne till att posera naken. ”Exakt vad var det som var så hemskt med det?” tänker Harvey.

Det är intressant att få insyn i en karaktär som Harvey, som inte respekterar andra människors värde. Hans inställning påminner om den krigsförbrytare har till sina krigsbrott; avhumaniseringen och upphöjandet av sitt egenvärde, självklara rätten att bruka andra människor, överanvändningen av den andres egna ansvar. Det är genom Harveys blick som vi läser in rättssalens oberördhet och ser det patetiska i vittnesmålen: ”Och du gick på dem [hans fester] även efter den här händelsen? frågade advokaten. ”Jag gillar fester”, sa målsäganden.

Harvey är inte paria pga anklagelserna mot honom. Det sker enbart en rockad bland hans bundsförvanter, där vissa ersätts av nya, som skickar honom blommor och glada tillrop. Harvey är inte en unik typ i filmbranschen; han är en del av branschkulturen som (för)brukar människor, överanvänder offrens egna ansvar och lägger skulden på offren. Det finns följaktligen flera Harveys, manliga som kvinnliga. Om han döms så riskerar även andra att dömas. En fallande dom tror de därför av ren existentiell självbevarelsedrift inte på.

Senast jag läste en bok av Emma Cline var Flickorna (2016); en oförglömlig läsupplevelse baserad på Charles Mansons självmordssekt i 60-talets USA. Cline är skicklig på att skriva fiktivt om verkliga fall och den förmågan består i Harvey, vars förlaga är Harvey Weinstein, filmproducenten som fick 23-års fängelse för sexuellt ofredande och våldtäkt 2020.

En annan bra bok som baseras på en verklig händelse i liknande anda som Harvey är Mörkt vatten (2007) av Joyce Carol Oates.

En tanke på “Harvey (2021) av Emma Cline

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: