En fruktansvärd grönska (2021) av Benjamin Labatut

Jag är en fysik-analfabet som blivit intresserad av fysik tack vare denna historiska roman. Det handlar om de tongivande fysikerna i 1900-talets första hälft som tävlar mot varandra, ömsom samarbetar, för att hitta nyckeln till universums hemlighet. Så fort en fysiker är något på spåren som är ”utanför boxen”, utanför logikens lagar, träder psykisk ohälsa in; fysikern börjar bete sig ologiskt och gränsöverskridande även på livets andra områden (blir asket, översexuell eller aggressiv). Den enda fysikern i boken som verkar stå sig är Einstein, vilken håller fast vid naturlagarna och relativitetsteorin. ”Gud spelar inte tärning med universum!” mässar han. Slumpen härskar inte!

Fysikern Werner Heisenberg ser i motsats till Einstein ett kosmiskt kaos; inga ting låter sig beräknas eftersom ”vår verklighet enbart låter oss se världen kristallklart med ena ögat, men aldrig med båda samtidigt” (s.201). Einstein lyckas aldrig motbevisa Heisenbergs osäkerhetsprincip. Heisenberg erhåller Nobelpris 1932 för att i mänsklighetens tjänst ha skapat kvantfysiken, men ett par år senare arbetar han åt nazisterna med uppdraget att uppfinna atombomben. (Heisenbergs utveckling från att göra gott till ont för mina tankar till hans namne i Netflix-serien Breaking Bad: kemiläraren Mr White som sadlar om till methkokare/knarkförsäljare ”Heisenberg”.)

En fruktansvärd grönska utges för att vara en fiktiv roman, men dess form är mer som en dokumentärroman där endast fotnoterna fattas. Jag förstår att fysikernas feberdrömmar är fiktion, men var går gränsen för fiktion och var tar fakta vid? ”Halten fiktion växer i takt med att bokens kapitel framskrider”, skriver författaren i sitt tack-ord (s.233). Heisenberg omnämns först i slutet av boken vilket gör den historien mindre sann än historierna om Einstein, Schrödinger, Grothendieck, de Broglie, och Schwarzschild som berättas innan. Jag skulle gärna se fotnoter i En fruktansvärd grönska, eftersom jag stör mig på att inte veta vad som är fiktion eller fakta. Dock har jag som sagt blivit fysikintresserad och är därmed mottaglig för fysikfaktaböcker med fotnoter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: