Sammetsdiktaturen (2021) av Anna-Lena Laurén

Det är kusligt att idag år 2022 läsa i Lauréns bok från 2021 om ryssarna som ”skramlar” med sina tomma hot, att de vid eventuellt anfall lämnar efter sig ”halvmesyrer” som t.ex. östra Ukraina 2014 (de försökte ju inte ta mer än så – då).

Den finlandssvenska Laurén har levt i Ryssland sedan 2006, talar ryska, arbetar som utrikeskorrespondent och ger med sin bok en intervju- och erfarenhetsbaserad inblick i rysk mentalitet:

Ryssar är i allmänhet otydliga, svarar sällan på ställd fråga, vilket är sovjetsystemets fel, enligt en anonym rysk pressekreterare som Laurén intervjuar.

Ryska makthavare refererar ofta till skönlitteraturen som om den vore fakta, berättar Laurén. Maria Zacharova, pressansvarig på ryska UD, försvarade Ryssland mot anklagelser om giftmordförsök på en rysk agent i Salisbury 2018 genom att dra ett James Bond-argument: ”Bonds uppdrag är inte att rädda världen. Det är att skydda det brittiska imperiets intressen”, citeras Zacharova, som med litteraturens hjälp lägger skulden på engelsmännen istället. Fascinerande retorik. När Putin anklagades för valfusk 2011 kallade han sig själv för Mowgli och kritikerna för apflocken…

Ryska makthavare anser att man agerar precis som alla andra stadsledningar; alla ljuger. Dock erkänner de ryska aldrig utan ”blandar korten”, hoppas på att allt ska falla i glömska, menar Laurén. Det ryska folket är lögntåligt, räknar med att makthavare ljuger, är korrupta och att det är likadant överallt i världen. ”Att ständigt vara omgiven av kulisser får till sist människan att tro att kulisserna är normala. Man slutar reagera på dem”, skriver Laurén.

Laurén berättar också om den lilla världen i Ryssland; återger situationer på bussen, badhuset och tåget. Det är fascinerande och ofta komiskt att läsa om hennes vardag i Ryssland. När ryssen i telefonen säger ”njet” men menar ja, surnar hon till och konfronterar denne, vilket är svårt att relatera till; förstår jag beteendet (ryssar säger initialt alltid njet) så förstår jag och är nöjd med det, ställer ingen mot väggen. Å andra sidan är jag inte journalist som Laurén, vars gyllene spade är med även på fritiden.

Jag brukar läsa Lauréns krönikor om Ryssland i Dagens nyheter och denna bok är ett hopkok av dessa. Mycket läsvärd! Läs och begrunda bakgrunden till det som sker idag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: