Löpa varg (2021) av Kerstin Ekman

När jägaren Ulf möter en varg blir det en vändpunkt i hans liv. Ulf minns alla sina byten, vill minnas mer – läser sina gamla jaktdagböcker, som dock utelämnar information. Han minns mer om bytena än vad som står skrivet om dem.

Romanen utspelar sig i norra Hälsingland, i krokarna kring Kårböle, Bollnäs, Ljusdal och Sveg: En bygd där alla känner till varandra, på gott och ont. Alla romanens karaktärer, inklusive Ulf, har någon gång våldfört sig på skogen vilket påverkar deras handlingsförmåga; man kastar inte sten i glashus, anger inte varandra (om man inte hatar varandra).

Det finns en lång jakttradition vars spelregler ändras genom tiderna: Ulfs farfar sköt tjädrar i spel – men det var innan det blev förbjudet. Den berömda naturkonstnären Bruno Liljefors (1860-1939) sköt vildfåglar och arrangerade dem innan han målade av dem (!) – också innan det blev förbjudet. Förbud av det som en gång varit tillåtet verkar inte respekteras.

Klimatkrisen gör sig påmind i vart och vartannat kapitel. Torra somrar skapar skogsbränder, hotar hus och djur. Utsvultna djur attackerar människor. Djur som skjuts är magra och deras kött ruttnar snabbt i septemberhettan.

Krafterna bakom den döende skogen synliggörs genom Ulfs ögon. Ekman drar en parallell till Dantes inferno: Ulf vandrar i ett helvete, där det blir allt svårare att väja med blicken från döden.

Läs Löpa varg! En spännande och tänkvärd roman på 180 sidor!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: