
En novell- och diktantologi om människor som blir vilsna när de lämnar sin flock – eller är i fel flock – vid fel tillfälle, i fel tillstånd.
Människornas vilsenhet tar sig olika uttryck i texterna, som är skrivna av elva olika författare med olika stilar och perspektiv, vilket skapar stark dynamik mellan texterna. De alla är välskrivna på tema vilsenhet – en spännande exkursion visar det sig:
Dörte Müller skriver om en turist som lämnar sin flock för att gå på egen upptäcktsfärd i en främmande miljonstad, som ändrar karaktär efter mörkrets inbrott.
På en tågresa i Mikaela Karlssons novell lämnar huvudpersonen sitt barn ensamt för att besöka toaletten… Jag håller andan.
Långdikten ”Två tillsammans” av Lina Kumlin handlar om att komma bort från sin tvillingsyster:
[…]
”Jag blev med utbildning
Du blev med barn
Din mages mjuka rundning
skapade ett avstånd mellan oss”
[…]
”Vem var jag utan dig?
Vem var du utan mig?”
Avståndet skapar en vilsenhet hos båda systrarna. Berättelsen om deras liv fortsätter, är stark ända in i slutet, då en ny vilsenhet uppstår…
Tvillingskapet gestaltar splittring även i Dennis Kallas novell ”Bröderna”, där bastubad och alkohol bäddar för förvirring i flocken. Alkoholen är ofta en bidragande orsak till vilsenhet; i Jenny Elfvings novell lamslår den miljön och i Cecilia Snyggs suddar den ut gränsen mellan vem som gör och vem som betraktar. Huvudpersonen i Fanny Larssons novell är alkoholiserad och spöklikt ovetande om det.
Den novell som berör Mig mest är ”Working Hands” av Klara Sundsvik om en kvinna som är i fel flock och balanserar detta med en stötande ovana… Även i den spelar alkoholen roll.
Både surrealism och realism representeras i antologin, ofta i en och samma text; spannet för vad som kan hända är stort: David Arminis novell utspelas på en överjordisk plats, där personerna försöker greppa den nya tillvaron, medan i Karl Barwe Pauls novell har en annan värld installerat sig i huvudpersonens hemmakontor. I Roger Ludvigssons ”Hättan” har den otrogna flytt sin flock och befinner sig på en klaustrofobisk plats…
Jag älskar detta flerstämmiga format! Läs Vilse!
Jag kommer använda denna existentiella allmänmänskliga antologi i min svenskundervisning. Många olika stilar ökar oddsen för att det finns en text för alla elever att tycka om.
Jessica Schiefauer (författare till När hundarna kommer och Pojkarna), Sofia Stenström och Stefan Gurt har skrivit förordet till antologin.
Tack David Armini för recensionsex!