Doktor Glas (1905) av Hjalmar Söderberg

Jag har inte gjort mitt eget bokomslag; 1996-års utgåva av Doktor Glas ser ut så här: En anspråkslös förpackning på en älskad klassiker. Jag gillade Doktor Glas när jag läste den på gymnasiet och har säkert läst den tio gånger sedan dess…

Söderberg skriver boken som en dagbok av läkaren Tyko Gabriel Glas, 33 år, under en ovanligt het sommar i Stockholm i början på 1900-talet.

Doktor Glas har en förtroendeingivande utstrålning. Många patienter vädjar till honom om hjälp bortom gränserna för det tillåtna; det är kvinnor som vill göra abort och kvinnor som vill få deras män att sluta utöva sin äktenskapliga rätt.

En av Glas patienter säger sig fått modet att öppna sig för honom efter att ha hört hans uttalande om prostituerade kvinnor, att ”dessa människor äro också människor och bör behandlas som människor”(s.14).

I sin dagbok skriver doktor Glas om sin ensamma vardag (barnlös och ogift) och om sina moraliska betänkligheter. Det är intressant hur han hanterar gränser och motiverar överträdelser, särskilt när pastorns fru söker upp honom på hans mottagning.

Läs Doktor Glas! En klassiker som jag kommer läsa igen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: